Söderlund, Halldin & Klitsie

För fjärde året i rad samlas 50 sportlovslediga ungdomar i Yxnerum på FBU-läger. Självskydd, brandsläckning, fälttävlan och mycket annat står på programmet.

Just när Corren kommer på besök är det räddningstjänsten i Åtvidaberg som lär ut hur man släcker bränder. En sotsvart tygdocka ligger på marken, och skummet från brandsläckaren håller som bäst på att rinna bort. Den som vill får prova syrgasmasken.

-- Tungt! tycker Frida Söderlund, 15 år.

-- De två tuberna på ryggen väger 17 kilo, förklarar Tomas Larsson från räddningstjänsten, och uppmanar Frida att ta djupa andetag och frusta ut ordentligt.

-- Du måste andas ut koldioxiden, annars blir du till sist medvetslös. Det är viktigt att komma ihåg att andas lugnt och djupt samtidigt som man kanske måste röra sig snabbt.

Bra utbildning

Frida Söderlund har två jämnåriga kompisar med sig, Lina Halldin och Beatrice Klitsie som varit med i FBU, Frivillig befälsutbildning, i ett halvår nu. De har hunnit få sitt första streck av fyra.

-- Vi klarade proven, säger Beatrice Klitsie.

-- Sambandstjänst, radiokommunikation, vapenutbildning, sjukvård och förläggningsprovet.

Vad är det för vapen?

-- Det är 22 Longvapen, gevärsmodell 96. Men inom FBU skjuter vi inte mer än en vanlig skytteförening gör, säger Len-nart Andersson, kapten och kurschef.

Varför gå med i FBU?

-- Det är roligt att få en bra utbildning, att till exempel kunna släcka bränder så man vet vad man ska göra, säger Lina Halldin.

-- Jag vill klara mig själv, säger Frida Söderlund.

-- Inte vara beroende av någon. Att klara mig i vildmarken själv, lägga tryckförband och sånt om jag skadar mig.

Kurschefen Lennart Andersson tror att ungdomarna också kommer att ha mycket nytta av den inriktning på ledarskap som kommer högre upp i utbildningen.

För 7 år sen gick vi alltså med i FBU, haha - de enda bruttorna i uniform som hade sminkat sig inför övningarna, herregud vad kul vi hade åt det igår, skrattade så vi tjöt när våra läger kom på tal.. ujuj, 15 år och "störtcoola". 
Eller hur !? ; ) Vi var med 1 år tror jag, det räckte.. nördkvoten var fylld.

Texten från corren.se ( kändis blev man ju också på kuppen! haha )


Kommentarer
Postat av: Linda

Trist att man missade yxnerum, men thailand två veckor var ju inte fel det heller :)

2008-11-09 @ 13:41:46
URL: http://lindafrodin.blogg.se/
Postat av: Lina

HAHA.. hur fasen kom du på att söka efter den här artikeln!? Hade jag helt glömt bort. 7 år sen.. galet. Det känns som det var förra året du stapplade fram på styltorna haha. Remember?

2008-11-09 @ 22:55:15
URL: http://linahalldin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0